Розмноження

 


Нестатеве Статеве

Нестатеве розмноження відбувається Статевий процес здійснюється за участі,

за участі однієї батьківської особини, найчастіше, двох батьківських особин,

а новий організм формується з а новий організм формується за рахунок

нестатевих клітин (соматичних клітин) спеціалізованих статевих клітин

Основні способи нестатевого розмноження:1) поділ клітини надвоє; 2) мітоз; 3) спороутворення; 4) брунькування; 5) вегетативне розмноження (фрагментація).

Основні способи статевого розмноження: 1) кон'югація; 2) копуляція;

3) партеногенез.

Гермафродитизм- явище, за якого жіночі і чоловічі статеві клітини й, відповідно, залози утворюються в одному організмі.

Поліембріонія - це процес розвитку кількох зародків із заплідненої яйцеклітини.

2. Будова статевих клітин (гамет).

Статеві клітини (гамети)це клітини, які порівняно з соматичними клі­тинами мають половинний (як правило, гаплоїдний) набір хромосом, а також характеризуються низьким рівнем процесів обміну.

Гамети

Яйцеклітини Сперматозоїди

Яйцеклітини- це округлі нерухомі клітини, які мають здебільшого великі розміри, оскільки містять запас поживних речовин, по­трібних для розвитку зародка, та можуть бути вкриті різноманітни­ми оболонками.

Типи яйцеклітин:

1) Ізолецитальні - яйцеклітини безхребетних тварин; мають незначну кількість рівномірно розподіленого в цитоплазмі жовтка; ядро розташовано ближче до центру клітини.

2) Помірно телолецитальні - яйцеклітини осетрових риб та земноводних; мають розміри 1,5-2 мм, середню кількість жовтка, який зосереджений біля одного з полюсів клітини; ядро клітини знаходиться біля протилежного полюсу.

3) Різко телолецитальні - яйцеклітини деяких риб, плазунів, птахів та яйцекладних ссавців; мають значні розміри 10-150 мм, велику кількість жовтка, який займає майже весь обсяг клітини; ядро клітини знаходиться біля одного з полюсів клітини в активній цитоплазмі.

4) Алецитальні - яйцеклітини плацентарних ссавців, людини; маленькі за розмірами (50-180 мкм), майже не мають жовтка.

Сперматозоїди – це невеликі за розмірами (10-800-8000 мкм), рухливі клітини. Будова сперматозоїдів ссавців: вони мають головку, в якій міститься ядро, на її передньому кінці є особлива органела - акросома, що формується за рахунок комплексу Гольджі та забезпечує проникнення сперма­тозоїда в яйцеклітину; за головкою розташована шийка, а за нею - коротенький проміжний відділ, у якому міститься центріоля, ото­чена мітохондріями, які генерують енергію для роботи джгутика, розташованого на задньому кінці клітини.








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 943;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.